Forside -> Nyheder -> Nyheder -> 2008 -> August -> Dansk hjælp til Georgien
  Siden er udgivet: 12. august 2008, og sidst opdateret: 12. august 2008 kl. 15:08:44
  Georgiske kvinder græder da de forlader deres landsby nær Tskhinvali. Foto: Gleb Garanich / Reuters. Med tilladelse fra Alertnet.

  Dansk hjælp til Georgien

  Dansk Røde Kors sendte tirsdag knap én million kroner afsted til ofrene for konflikten i Georgien.

  Pengene skal gå til Internationalt Røde Kors´arbejde med at sikre lægehjælp til de mange sårede og opbygge et beredskab, der kan tage mod flygtninge fra krigszonerne.

   

  Sårede og flygtninge

  ”Internationalt Røde Kors har bedt om 60 millioner kroner til blandt andet at sende kirurger, sygeplejersker og udstyr til området. Og der er presenninger, vanddunke og nødrationer på vej til området, så vi har et beredskab til at tage imod flygtninge”, fortæller Rasmus Stuhr Jakobsen fra Dansk Røde Kors' katastrofekontor.

  De foreløbige tal siger, at op mod 30.000 mennesker er flygtet fra kampene i området mellem russiske og georgiske styrker.


  Ingen adgang

  Internationalt Røde Kors har endnu ikke noget overblik over situationen inde i Sydossetien.


  ”Røde Kors forhandler om at få adgang til krigsområdet – og om at sikre muligheden for at transportere de sårede ud. Men tirsdag eftermiddag var det endnu ikke lykkedes. Derfor bygger vi et beredskab op uden for Sydossetien, men håber naturligvis snarest muligt at få adgang,” fortæller Rasmus Stuhr Jakobsen.
   

  Overhold reglerne

  Internationalt Røde Kors har indtrængende opfordret parterne i konflikten til ikke at bruge civile som mål og har understreget, at parterne ifølge Geneve-konventionerne er forpligtet til at sikre Røde Kors adgang til både sårede og fanger.


  Indsamlede penge

  Hjælpen fra Røde Kors består dels af indsamlede penge, og dels af penge fra den varebevilling, Udenrigsministeriet stiller til rådighed for Røde Kors. Dansk Røde Kors er i løbende kontakt med Internationalt Røde Kors om behov for at sende for eksempel danske sygeplejersker og læger til området.